Defaults

onsdag 11. november 2009

I disse influensatider...

Hva hadde man av remedier før vaksinene var oppfunnet?

Blant mange rariteter i Holmestrand Museum finner vi et lite hefte som bare måler 8 x 5,5 cm. Heftet inneholder «Armensk papir», som er produsert av A. Ponsot i Paris sent på 1800 tallet. I tillegg til bruksanvisning på hele 7 språk, finner vi små strimler – strips – av papir som er innsatt med et eller annet stoff. Ved å bryte av en strip og forsiktig tenne på denne kunne man rense luften for skadelig basiller og ubehagelige «dofter».

Papiret blir særlig anbefalt for bruk i hotellrom hvor tidligere gjester kunne ha vært «more or less healthy persons». Videre anbefales det å bruke papiret i rom hvor man ikke kan lufte «to purify the air and to preserve the surroundings from all epidemic contagion».

Om papirstrimlene virket, vet vi ikke. Men produktet har fått gullmedalje på en helseutstilling i 1883 og på Verdensutstilling i 1889.

Har vi prøvd en strip? Ja, faktisk. Den luktet merkelig «medisinsk» og lukten fylte et helt rom. Men prøven foregikk på sommertid helt uten epidemier av noen art.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar